a fényfestő és az időkutató esete a térgörbítéssel

január 23, 2015 § Hozzászólás

Halmozottan kulturális hatások alatt álló nő lettem ezekben a napokban. Aromaterápiát bütykölök, illóolajokat füstölök, dolgozatokat körmölök, a maradék időben dolgozom a lakbérért, meg alvás céljából az ágyamba rogyok pár órára, aztán csörög az óra, megint egy új nap. Néha szervezek programokat előre, aztán persze minden megváltozik, mert átszervezték a műszakjaimat vagy tovább kell bent maradni, na akkor persze a határidőmódosítás stressze és a kávék literje beleemel a vérnyomásomba. Nade. Most egy olyan turbó hétvége jellegű időszakot sikerült összehozni, hogy csak kapkodom a fejemet.
Először is sikerült felfedezni magamnak North Greenwich környékét, ez a rész eddig kimaradt. London nagyon nagy, sőt még annál is nagyobb, lassan hat év sem volt elég arra, hogy mindenfelé eljussak. Az O2 aréna azért egy elég ismert hely, kívülről, oldalról, felülről már láttam, bentről most először. Moziban voltunk, de előtte egy brazil utcakaja-étteremben adtunk a tér görbületének. cabana_l
A térgörbítés az még karácsony előtt kezdődött, amikor a mexikói étteremben (Wahaca) az enyhén csípős tapas-okból sikerült úgy válogatni, hogy a szószokkal együtt lángokat is nyeltünk, meg a csiliskávé a végén, az betett. Jócskán kellett sétafikálni a Temze-parton az éjszakában, hogy a szél kifújja belőlünk a babot.
Most a brazil étteremben (Cabana) ugyanezt még egyszer… illetve már óvatosabban szószoltunk. Hasonló étteremtípus egyébként, mint a nemrég felfedezett mexikói, az alapételek itt a burgerek köré csoportosulnak, és a grillezett és szalonnázott (na jó, csurgott a BACONről a zsír) tányérokkal olyan magabiztosan szlalomoznak a pincérfiúk az asztalok között, hogy egészen belevidámodtak a bélbolyhaim.

A film Stephen Hawking életéről és feleségeiről szólt, erős hollywoodi beütést érzek, pedig a brit filmipar tiszteleg a tudós előtt. Nagyon komolyan vették a romantikát és a szívszaggatást, a zenekar is tolta a film alá a hangulatot, ürültek a papírzsebkendős dobozok és megállt néhol a popcorn a levegőben… A Hawkingot alakító színész megérdemelte a Golden Globe-ot. Theory_of_Everything

És akkor elérkezett a január vége, amikor is bezár a Tate Britain-ben a Late Turner kiállítás. Az egyik karácsonyi ajándékom egy National Art Pass volt, amellyel féláron vagy ingyen bemehetünk szinte minden kiállításra. A megnyitás óta (október eleje) próbálunk szabadidőt egyeztetni, végül zárás előtt sikerült beslisszanni…

És akkor sűrűn röpködtek az Oh My God kifejezések. Barátosném már látta tavaly a korábbi Turner kiállítást, amely a tengerről szóló festményeit tárta a nagyközönség elé, most már én is tudom, miért lelkesedett ő annyira.

Turner a fény lefestéséről és értelmezéséről híres, szerintem jócskán a kora előtt járt, volt pár olyan képe, amely előtt állva vakító napfényt éreztem áradni, illetve naplementés borzongást, valamint vízpermetet és párát… Volt egy nagyon késői képe, amely előtt hosszasan álldogáltam, na vajon fehér vászonra fehér festékkel fehér fényről lehet-e festeni, de kiderült, hogy nagyon is igen.
1848-ban Magyarországon szabadságharc volt, Kaliforniában aranyláz, Íroszágban nagy éhínség, Turner pedig olyat tett a fénnyel, amit kevesen utána…
04ee6872-34e0-11e4-_762941c

6d236400671204d259c670e0152cf647

image

Regulus.jpg

snow-storm-turner-585x400

turner__italy__val_daosta

Heidelberg: Sunset circa 1840 by Joseph Mallord William Turner 1775-1851
Hazafelé nem maradt már több “És akkor” felkiáltásom, éhesek lettünk, betévedtünk egy O Sole Mio nevű olasz kis étterembe, a szokásos mellékutcák egyikében, ahol rendszerint jó dolgokat lehet találni. Itt is. Olaszos vendéglátás, korrekt pizza, a desszertek egy kicsit drágák a mérethez képest, de alapvetően rendben, majd visszamegyünk!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading a fényfestő és az időkutató esete a térgörbítéssel at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: