nyelvekről való szólás – vasárnapi kerti internetolvasás közben

március 30, 2014 § Hozzászólás

“Filológiai tanulmányaim eredményeképpen meggyőződtem arról, hogy tehetséges ember megtanulhat angolul (kivéve a helyesírást és a kiejtést) harminc óra alatt, franciául harminc nap alatt és németül harminc év alatt. Nyilvánvalónak látszik tehát, hogy ez utóbbi nyelv nyesegetésre és javításokra szorul. Ha úgy marad, ahogy van, akkor szelíden és tiszteletteljesen a holt nyelvek közé kell sorolni, mert csak a holtaknak van elegendő idejük, hogy megtanulják.”

– mondta volt Mark Twain, itt van egy egészen jó hosszú írása, pont egy kávényi idő alatt lehet abszolválni.
Az ángliusok sem jobbak, például a most nagyon divatos selfie-vel kapcsolatban itt jön egy cikk angolul. Az illusztráció meg rajzolva beszél:

03466
Az idézett cikkben – persze csak úgy mellékesen – megtalálható még egy tökéletes példája az Englishness-ségnek, az Angol-ság, amely úgy áthatja a mindennapokat a rendes angol környezetben, hogy végül már csak nevetni lehet rajta. Az angolok persze szoktak is (Eddie Izzard-nak van egy jó kis komédiája a nyelvekről, jut eszembe).

He is a fine scholar, and not just a gentleman but also a gentle man (that is different and rarer)

He seethed quietly inside, he tells me, at the double insult to the English language; but instead of being uncooperative (taking a selfie and handing the phone back to the mystified woman with a picture of himself on the screen), he photographed the woman and her friend, which was evidently what they had wanted. He is a kind and gentle soul.

Erősen tipikus, egy enyhe sóhajtozáson kívül más nem utal az illető úr felháborodására az anyanyelvét ért inzultus kapcsán. Na hát így próbálja meg az ember ellesni a helyes nyelvhasználatot! A visszajelzés az itt egészen udvariatlannak bizonyul, az udvariatlanság pedig még mindig nagyobb véteknek bizonyul, mint például Nyolcadik Henrik fejvételi hobbija. Hát. Mark Twainnal ellentétben, az angolt is a holt nyelvek közé sorolom….

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading nyelvekről való szólás – vasárnapi kerti internetolvasás közben at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: