Következtetnivalók

október 27, 2013 § Hozzászólás

Mrs Winterson left behind things that she could not do.

One of those things was to make a home.

The Romanian philosopher Mircea Eliade talks about home – ontological as well as geographical home – and in a lovely phrase, he calls home ‘the heart of the real’.

Home, he tells us, is the intersection of two lines – the vertical and the horizontal. The vertical plane has heaven, or the upper world, at one end, and the world of the dead at the other end. The horizontal plane is the traffic of this world, moving to and fro – our own traffic and that of teeming others.

Home was a place of order. A place where the order of things come together – the living and dead – the spirits of the ancestors and the present inhabitants, and the gathering up and stilling of all the to-and-fro.

Leaving home can only happen because there is a home to leave. And the leaving is never just a geographical or spatial separation; it is an emotional separation – wanted or unwanted. Steady or ambivalent.

For the refugee, for the homeless, the lack of this crucial coordinate in the placing of the self has severe consequences. At best it must be managed, made up for in some way. At worst, a displaced person, literally, does not know which way is up, because there is no true north. No compass point. Home is much more than shelter; home is our centre of gravity.

A nomadic people learn to take their homes with them – and the familiar objects are spread out or re-erected from place to place. When we move house, we take with us the invisible concept of home – but it is a very powerful concept. Mental health and emotional continuity do not require us to stay in the same house or the same place, but they do require a sturdy structure on the inside – and the structure is built in part by what has happened on the outside. The inside and the outside or our lives are each the shell where we learn to live.

/Jeanette Winterson – Why Be Happy When You Could Be Normal?/

winterson_whybehappy Megjelenése után nemsokkal bele is futottam, megnéztem a borítót és elnapoltam. Később megjelent magyar fordításban is, a nyári budapesti látogatásomkor szintén az orrom elé ugrott a könyvesboltban, de még mindig nem jött haza velem. Azután nagy hirtelenséggel felbukkantak róla írások, számomra meglepő olvasóktól, számomra meglepő véleményekkel. Na jó, hát akkor nincs mit tenni, gyerünk, bele a lecsóba, megrendeltem az amazontról és pár nap múlva már a kis utazós táskámban landolt. De ott se sokáig volt, mert azóta a kezemben van. Letenni csak addig, amíg a beadandó esszémet körmölöm, meg amíg zuhanyzom vagy esik odakint.
Szinte minden oldalra jutna aláhúznivaló, ha úgy akarnám. Mintha érteném belülről, mintha sok minden közös lenne… a halvány sejtésből egyre több világos ténnyé változik.
Az otthonról írott részt már nem lapozhatom el, fontos.
Pont arra a töpremgős gondolatomra reagál, amin már megint egyre erősebben fókuszálok. Egyszer már előkerült, egy kényes kérdés formájában, azt hittem akkor, hogy van akkora szőnyeg, ami betakarja a választ, alatta söpörve. Nem segített, most megint itt van. Jön a tél – a sötét is és a hideg is vele, nincs mit tenni, foglalkozni kell ismét az otthonnal, bármilyen formájával.
És akkor ez a Winterson nő meg csak úgy megírja a csüggedelmeimet. Ehh. Pont a napokban jártam az ő egyik otthona körül, nem mertem fényképezni, nehogy elraboljam a háza lelkét, néztek is a járókelők furcsán, mit őgyelgek szélesen mosolyogva, de lehet hogy csak az őrült fejemen rökönyödtek.
Na mindegy is, majd még folytatom az idézetet, a többi része is jó. Fontos.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading Következtetnivalók at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: