Boldog Kínai Új Évet!

január 31, 2012 § Hozzászólás

Január 23-án beköszüntött a Sárkány éve. Erre a nagy eseményre való tekintettel vasárnap Londonban minden kínai és kínai-szimpatizáns kitódult a Trafalgar Square környékére és a China Town-ba. Ünnepelni persze és nappali tűzijátékot nézni, köszönteni a jó szerencsét és bevonzani, ahogy a szokások mondják. Nagyon hideg volt, -3 fok a Celsius skálán, itt ez már szibériának számít. De ettünk egy hatalmas tavaszi tekercset, az melegített.

De azért csak kénytelenek voltunk mászkálni, mert ácsorogni rossz volt, fagyott kutya lábbal nem megy a városnézés… A tömeg mögött jártunk már, amikor elkezdődött a durrogtatás és a hivatalos köszöntőkkel a téren a színpadi ceremónia. Kivetítőkről lehetet látni a legtöbbet.
(Egy kicsit sajnálom, hogy alacsony vagyok és hiába álltunk a domb tetején, az kevés volt az angol tömeghez magasságilag. Pont ez a bajom a koncerteken is, hogy. Lapockát bámulok hátraszegett fejjel, és még messze a színpad… nyávogás lezárva, a Sárkány éve akkor hogy lenne szerencsés, ha macska hívja?) A China Town felé kanyarodtunk aztán, de nem kellett sokat menni, máris újabb attrakció, kereszténynek látszó kínaiak invitáltak bennünket misére, egyszerű kínai, mandarin avagy sanghaji nyelvűre, kis kórusuk is volt, gitárszóra énekeltek. Meglepő volt, bár a kereszt jelét nem láttuk, csak a viselkedésük volt olyan, mint a baptista térítőknek. (Bármit el tudok már képzelni a kínaiakról pár hónap helyismeret után meg a takeaway ételkínálatukból is szűröm le a kis előítéleteimet, nna.) Egy sarokkal feljebb, egy szoborral arréb másmilyen látványosság következett.

A fa egy mű-fa,telis-tele pénzeszsáknak tűnő objektumokkal, a fa törzse egy odú volt, ahová és ahonnan szerzeteseknek öltözött férfiak mentek be és jöttek ki, kezükben zsákok és boldog mosollyal dobták ki a tolongó közönségnek. Aki elkapott egyet, az még boldogabb mosollyal dobta fel a zsákját a fára. Ha eltalálta a fát, ujjongás harsant, ha nem, a szerzetes felszedte és kidobta ismét. Ez így ment egy jó darabig, Andi háromszor is szerzett zsákot és lelkesen dobált.

Mentünk tovább. Már a China Town mellett jártunk, amikor az egyik utcából fékeveszett dobolást és csörömpülést hallottunk, követtük hát a hömpölygő tömeget és bele is keveredtünk egy sárkány-menetbe.

Ahogy kiderítettük később az események és a jelen levők elbeszélése alapján, a Sárkány minden olyan üzletbe beköszönt, ahol az ajtón ki volt függesztve egy salátalevél, éktelen dobolás mellett többször is meghajolt a portán és jókívánságokat rázott a tulaj felé, a csörömpöléssel pedig az üzletnek ártó szellemeket űzte el. A gazdasági Sárkány éve is így köszöntött be.


Az összes kép ITT található.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading Boldog Kínai Új Évet! at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: