A helyzet fokozódik

augusztus 9, 2011 § 2 hozzászólás

Vége a nyugodt szemlélődésnek. Amikor mentem dolgozni délután, már valami bajszag volt a levegőben, már a buszok és vonatok össze-vissza járásából gondolhattam volna. De hát ki gondolja ezt előre…

Brixton teljesen lezárva, ebből gondoltam, hogy másfelé kéne menni, hogy beérjek. És most a szokásos Peckham Rye – Denmark Hill vonatozás helyett a Victoria Station – Denmark Hill út jutott, némi késéssel. (Sokkal később derült ki, hogy ha Peckham felé megyek, pont belecsöppenek…)

Beértem, nagy tömeg az étteremben, mindenki ideges… jócskán kaptunk biztonsági előrásokat, nem sokkal később már emailt is az éppen történő eseményekről. Mindenki azt gondolta, hogy a népek Brixtonban jól kitombolták magukat és ma csak simán nagy forgalom lesz a másik bolt zárva tartása miatt. De nem. Már a sarki kínai sem nyitott ki, délután ötre jött a hír, hogy a szomszéd városrész, Peckham éppen a zavargások és fosztogatások közepe lett. Tőlünk kábé tizenöt perc sétálásra van… A rendőrség értesített, hogy mire vigyázzunk, lődörgő és összeverődő fekete fiatalok, bármilyen ember kapucniban, gyanúsan néző emberek…

Aztán elindult a hírfolyam, hatkor már azt mondták a szomszédos bevásárlóközpont őrei, hogy itt vannak a szomszéd utcában. Na gyorsan bezártunk mi is.

Aztán indulnék haza, de nincs tömegközlekedés, a buszok üresen suhannak a garázsok felé, a vasútállomáson csak a jelzés, a vonatok össze-vissza… Hát szépen elindultam gyalog haza.

Közben jönnek a hírek a telefonra, Croydon, a déli városrész lángokban, Clapham Juction, az egyik legnagyobb tömegközlekedési parasztelosztó szintén “elesett”, a fő utcai boltok ripityára, fiatalok, iskolás kölykök fosztogatnak műszaki cikkes boltokat, mobilos boltokat, élelmiszerboltokból csak a készpénzt és már tűz is van, lángoló autók. Croydonban egy hatalmas lakberendezési áruházat égetnek, a BBC mutatja is most este az élő képen a lángokat. A kedvenc bevásárló városom, West Croydon és East Croydon széttörve, a London Road blokkolva (hát ezért nem jött semmi busz hazafelé…).

Most már elmúlt éjfél, de még a mi lakásunkba is felhallatszik a szirénaszó, tűzoltók és rendőrség mindenütt. A tévéből tudom, hogy a déli megyékből érkezik az extra hadsereg rendőr. Valamint a lewishami vidék széli boltunkba is betörtek, szerencsére addigra már zárva voltak és semmi és senki nem volt ott. Ez amúgy látszik is a kirakatból, sötétség és üresség, de hát oktalan fosztogatásnak hiába magyaráz az ember… Mi is úgy hagytuk el Camberwellt, hogy kintrőlk csak az ástó üresség látszódjon… remélem, reggelre rendben marad minden.

Nézem a facebookot, senki sem alszik, a tévére tapadva kommentálják az eseményeket az emberek. Az utcán és a buszokon meg néma csönd. Senki nem tudja, miért törtek ki a zavargások és hogy mit is kéne csinálni. A tévében sok kommentátor azon a véleményen van, hogy a fiatalok egy csoportja (direkt nem írom a bőrszínt) úgy érzi, hogy kilátástalanul rossz helyzetben vannak, és esélyük sincsen jobbra. De ők mindenképpen jól akarnak élni, jó sportruhákban járni és mobilozni… beszéltek arról is, hogy jó páran a rablott holmival pózolnak a fotókon és fel is teszik a közösségi médiába…

Közben a hírek: már nem csak kizárólag Londonban dúlnak a hordák, Birmingham, Leeds…

A kommentátorok véleményével részben egyet is értek, mármint azzal, hogy a feka fiatalok rosszul érzik magukat. Én meg csak látom, hogy a hozzán jelentkező fiatalok között melyik népcsoport nincs reprezentálva… ázsiai van rengeteg, magyar-lengyel rengeteg… de angliai fekete… ritka. Na hát ezért kellene inkább rosszul érezni magukat, bár tudom, a verejtékkel szerzett bér nem olyan édes, mint a hirtelen jött gazdagság.

Magyarul az Indexen.

Reklámok

 • Fejérné Vera szerint:

  Remélem elkerül benneteket és a munkahelyeitek a dühödt utcai csata, ilyenkor ki kell nyitnotok?

  • Meta Hari szerint:

   A ma deli helyzet szerint nincs biztonsagban semmi. Fenyes nappal ott a rombolo tomeg az utcakon, gyakorlatilag mindenhol, ahol nyitva vannak a boltok, szamitani lehet egy osszeverodo bandara es kezdodik a fosztogatas. A varoskozpontokban ez a helyzet. A lakoovezetekben nincsenek boltok, ott nyugalom van. Mi most eppen nyitva vagyunk, de mar uton vagyok zarni a boltot. Egyik egysegunk mar zarva, a rendorseg szolt, hogy kettore varnak egy osszecsapast. Kapom a hireket, a kordon mar kesz.
   Camberwell nyugodt most. A teve azt mondta, 16000 rendor lesz ma es ejjel az utcakon szolgalatban.
   Hihetetlen meg mindig, hogy az utcakon a boltok tobbsege lehuzta a rolot, a jarokelok nema csondben mennek, mindenki vmi hirforrason log. A tomegkozlekedes csokkentett jarmuparkkal, de mukodik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading A helyzet fokozódik at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: