Breaking news

augusztus 8, 2011 § 2 hozzászólás

Londonban minden van. Rossz is. Most éppen itt történik körülöttem, hála a barátaimnak, a főnökömnek, a kerti fekeretigónak és az univerzumnak, hogy kívülről szemlélhettem.

Szombaton este volt az északi városrészben egy kisebb fajta összetűzés a rohamrendőrök és utcai huligánok között, a Tottenhamben történtekről már beszámolt a média, a magyar is. Mi a BBC-ből kaptunk hírt róla.

Vasárnap Brixtonban volt egy hatalmas utcai rendezvény, a Brixton Splash, amely a helyi jamaikai lakosság éves összejövetele szokott lenni, zenével, tánccal és sok alkohollal. Egy kicsit családi esemény is, este pedig buli, buli, buli. Tegnap munka után körül is néztem a helyszínen, készítettem pár képet és kaptam ízelítőt a táncoló utcai tömegből, eléggé közelit. Pár lezárt utca, kirakott hangfalak, zúgó zene és minden sarkon füstölő grillek, sör és móka, kacagás.

Ma reggel látom a hírekben, hogy vasárnap este ismét történtek a szombatihoz hasonló események, a rendőrök szerint már szervezetten. Verekedés, gyújtogatás, fosztogatás. A reggeli kávé után kaptam a hírt, hogy a brixtoni éttermünk is az áldozatok közé került, éjszaka szétverték a boltot. A hírek szerint fekete suhancok, bandában (becslések szerint akár 200-an is lehettek). Több boltot feltörtek és ki is fosztottak.

Ahol most dolgozom, az nem Brixton, hanem a szomszédos városrész. Azonban a vendégkörünk nagyon hasonló, főleg az esti és a hétvégi éjszakai időszakban. Apróbb balhék szinte mindennaposak, azon már nem akadunk ki, sajnos-e vagy sem, de ez van. Folyamatosan érkeznek hírek rablásokról, egyik távolabbi boltunkban történt is, és egy másik közeliben is volt kísérlet. Egy hónapja nálunk is felszereltek támadásjelzőt, igaz, az angol szerelők precizitása miatt nem működik, a telefonvonal gazdája a biztonsági cég berendezésére mutogat, a biztonsági cég meg a telefonosokra, a rendőrségre beélesített riasztó-szolgálat meg ránk, hihi, ezek után nem alaptalan, ha a háttérben aggódom. Minden fokozott biztonsági előírást betartok és betartatok, ahogy tudok, ez kerül némi összetűzésbe a beosztottakkal és a fónökséggel, de úgy érzem, nem tehetek mást, ez az egyetlen lehetőség.

Nagyon érdekes dolog megtapasztalni, hogy a délutáni vendégeink kis baráti csoportjai hogyan alakulnak át estére részeg tömeggé, amely már jóval agresszívabb, mint a megszokott utcai szint. Nehezen tudom kezelni a helyzeteket, szinte naponta kerülök velük verbális összetűzésbe, és nem tudok veszekedni velük, legyőznek a rutinjukkal. Az hagyján, hogy az angolom erre még nem is terjed ki, bár tanulom a káromlásokat rendesen. Mégse megy. Már el is kezdtem a szálakat mozgatni a háttérben, hogy ne kelljen hosszasan ebben a műszakrendben dolgozni, egy lépés már történt, a reakció is megvolt rá. Majd meglátjuk.

Vissza a városba. Annyit tapasztaltam már, hogy ez a város egy nagyon erőszakos város, mindenki nyomul, könyököl, érdeket érvényesít. A folyamatosan hangoztatott ‘sorry’, ‘excuse me’ és az udvariassági szófordulatok csak amolyan töltelékszavak, hasonlóan a magyar meg-végződésű töltelékhez. Menj arrébb, jövök. Ennyit jelent minden. És a járdán nem húzódik le senki, ha szembejön valaki. Nagyon sűrűn jön szembe valaki, nehezen szokom ezt a tömeget, Brixton erre egy nagyon jó példa, egy normálisan kivitelezett hétköznapon sem lehet egyenesen menni a járdákon.

Alkohol hatására mindez rosszabb.

Azt hiszem, soha nem létezhet a békés multikulturalizmus, meg amit minden hirdet körülöttünk, az egymás kultúrájának megismerése segít elfogadni a másikat elve. Az angolok egyébként híresen sokat tettek ezért, hogy sok előrelépés legyen, de vannak gyökerek, melyeket nem tudnak kiirtani. Erőst az az érzésem, hogy most egy ilyen kerül felszínre.

A gazdasági megszortó intézkedések miatt nagyon sok szociális juttatást megnyirbáltak, kevesebb a keret a pénzszórásra, több embernek el kell mennie dolgozni. Bár nem igen mennek. Talán csak az idősebbek. Borzadni szoktam, amikor iskolásokkal beszélek, látom őket a buszon, hallom az őket foglalkoztató dolgokat és megtapasztalom, hogy az élethez szükséges készségek közül mennyi hiányzik… Például az elemi matek, az írott szöveg megértése és a közösségben való viselkedés is sokszor inkább a barbarizmusra hasonlít. És le kell írnom, hogy ez főleg a fekete népességre igaz, bár nem sokkal vannak elmaradva tőlük a fehérek sem. Az ázsiaiak ismét pár külön kaszt, teljesen más kulturális és társadalmi értékekkel, a vallást meg már nem is érdemes beleszőni. Brixton egy alapvetően fekete világ, én személy szerint egyre kevéssé kedvelem. Nincs asszimiláció és elfogadás. Ugyanígy a paki társaságban sem. A fehérben még megtalálható a nyitottság, bár az itt megnyilvánuló hétköznapi rasszizmus is elég nagy.

A baby boom, ami most zajlik, előrevetíti, hogy a problémák csak fokozódnak, az iskoláskorba lépő nagy tömegek hamarosan erőteljesebben lesznek jelen az utcán és nagyon jó lenne tudni, vajon találnak-e a politikusok erre valami megoldást. Addig meg csendben takarítjuk a romokat.

Az első Tottenham volt, majd Enfield jött. Vasárnap történtek fosztogatások az Oxford Circus-on, Walthamstow-ban, Brixtonban, Chelsea-ben (az első és e két utolsó helyszín már erősen belvárosnak számít). Az Olimpia előtt egy évvel vagyunk,  a londoniakat sokkolta ez az erőszakhullám és megdőlt a szlogen, hogy London a legbiztonságosabb város. Nézzük majd, mit lép a kormány.

BBC News.

Reklámok

 • Kovács Anikó szerint:

  Nagyon elszomorít, ami most itt történik. Sajnos elértünk arra a szintre, hogy minden nap félve megyünk dolgozni a lányommal. Szinte folyamatosan csak a rendőr vagy mentőautó szirénáját hallani. Mi nem ezt a Londont szeretjük.
  Az utóbbi időben egyre több az erőszak a világban, olyan országokban is, amiről eddig el sem tudtuk képzelni.
  Költő lennék, egy verssoromat írom ide:
  “de, ki öli meg a bennünk élő vadállatot?”

 • Meta Hari szerint:

  Nem hiszem el… Croydon lángokban… csak nézem a híreket és nem tudok mit szólni. Az erőszak benne van a levegőben, a kölykök a szünet miatt az utcán, úgy tűnik ma este, semmi sem tudja őket megállítani…. miféle vadállat ez? jaj nem tudom :( és honnan jött?!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading Breaking news at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: