Filozófikus képek az olvasás sebességéről

október 6, 2010 § Hozzászólás

A Tate Modern Londonban egy igencsak érdekes hely. Vannak szobái, amelyeket béna unalom tölt meg, vannak kérdőjelek, hát ezen meg mi a fene a művészet – tegnap is láttunk egyet, festékes raklapok, üres műanyag flakonok, ételmaradék dobozokban szanaszét – gondolhattam volna, hogy a lakásfelújításkor nem kupi vesz körül, hanem művészet, ehh, gondolta a fene, de ezek a londoniak kajálják ájultan…

Vannak aztán olyan szobák, ahol érdekes tárgyak támaszkodnak a falra vagy keringhetünk a talapzatuk körül – kellő gondolkodás után, vagy alaposabb szemlézés után rájövünk a trükkre, aztán homlokoncsapás, na ez mekkora ötlet volt! Az ilyen szobákat szeretem, csak sose lehet tudni, hogy a beharangozó leírás igaz-e vagy sem.

Volt két fatörzs a terem közepén, az látszott, hogy nagyon magas fáról van szó, ezért vágták félbe. Csupaszon fényes törzsek kéreg nélkül, az ágcsonkok is meztelenül nyúlkáltak kifelé. Gondoltam én elsőre gyorsan, hogy hát az ágak valódiak, azt nem lehet beleszurkálni a fatestbe csak úgy. A vékonyabbik törzs fejjel lefelé állt, belefúrva a csúcsát egy vastagabb fába, ez rendben van. De mi a helyzet a másikkal, a vastagabbal? Hogyan rögzítették, hogy megálljon?

Tanakodtunk egy rövidet és annyiban maradtunk, ez nem lehet betoldás. De akkor hogyan készült? Biztosan faragás ez…

Elmentünk megnézni a leírást, Giuseppe Penone 1980-ban úgy gondolta, hogy ő szépen leszedegeti a nagy fa kérgét és további rétegeit és rászánta a következő évét is. Az ereményt múzeumban őrzik, mi pedig ámultunk vagy húsz percet rajta.

Az olvasós sebesség saját ötlet volt, némi fényképészeti próbálkozást is ihletett, találkoztunk ugyanis a következő szobában egy nagy csomó könyvvel a falon.

Később persze minden kiderül és mindenki derül, de az majd csak fordítás után.

Most jöjjön a kép és képzeljük oda a lapozás sebességét.

További infók egy nap múlva jönnek, már megint kifutottam az időből…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading Filozófikus képek az olvasás sebességéről at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: