matekérettségi-függő lettem

július 29, 2010 § 7 hozzászólás

A műszakvezetői tanfolyam elkezdése előtti napokban  kérdezték meg a főnökök a mekiben, hogy  akarunk-e gyakornoki programban részt venni. Ez annyit jelent, hogy GCSE vizsgát kell tenni  matekból és angolból és valamiféle vendéglátásból. Ez a vizsga az angoloknál az érettségi vizsgának felel meg, nekünk a felnőttekre kiszabott számolástani vizsgát kell letenni, az angol nyelv meg amolyan nyelvhasználat-helyességi vizsga. Mindjárt mondtuk, a főnököm meg én, hogy hát persze hogy megyünk, hiszen pénzbe nekünk nem kerül, csak szabadidőbe. Mindenki bólintott, mehetünk hát a mekis intranetre körülnézni. A vállalati honlapon regisztráltunk, löktek is elénk mindjárt egy szintfelmérő tesztet. A műszakvezetői tanfolyamra való utolsó rákészülési napomon mindjárt úgy is tettem, hogy főztem egy nagy adag rakott tésztát sajttal a maradék hűtőtartalomból, meghívtam a befejezésére a főnökömet és elkezdtük az ellenőrző feladatsort egy üveg fröccs mellett. Egy kicsit műszakvezetéstan, egy kicsit matek. Hát mire elfogyott az asztalunk tartalma és a bevitt tápanyagok a helyükre kerültek, hús a hasba, bor a fejbe, kiderült, hogy milyen az angliai matekvizsga. Ha helyesen meg tudom oldani ceruzával papíron az alábbi feladatot, hogy mennyi 32×27, akkor már jó munkát végeztem. Medián-módusz-rang a legbonyolultabb szintű matematika, egyenes arányosság, százalékszámítás és táblázatbóli adatkiolvasás, némi törtek és kész. Ennyi. Nevettünk már a végére, jajj, fájt a hasunk, emlegettük is a magyar szakközépiskolai szívatásokat… Lényeg az, hogy az L2 szintre tájoltak be minket, ennél magasabb már nincsen, egy kis tudásfrissítő munka után elméletileg jelentkezni lehet a nemzeti vizsgára.

Aztán egy hét kimaradt a tanfolyamom miatt, közben kaptunk e-tanárt is, aki nem egy robot, hanem valóságos személy, csak az interneten kell vele dolgozni, küld feladatokat és kérdésekre válaszol, és istápol, ha kell. A matektanár egy kedves öreg néni, beszéltünk már telefonon is, olyan csodás angolja van, hogy hátborzongatóan jó. Az angoltanár az egy sietős nyanya, erőteljesen érthetetlen szavakkal és akcentussal tárgyal, na vele nem beszélek, inkább levelezek, nem annyira kínos. Érdekes, a főnök matektanárja is kedves és az ő angoltanárja is érthetetlen volt, csekkoltuk, nem ugyanazok az emberek.

A tanfolyam után lett volna szabadnapom, de mégse lett, úgyhogy esténként piszkálgattam a feladatokat a neten, laza versenyhelyzetet csináltunk magunknak, nekem az angol a gyengébb, a főnöknek meg a matek. Ja persze, mert ő angoltanár, hheehh. És hétfőn este már ott tartottunk, hogy mindketten kaptunk gyakorló feladatokat a tesztre. Ha kettőn átmegyünk, jelentkezhetünk a Nagy Vizsgára. Van ezen kívül még nyolc feladatsor, azt majd megcsináljuk vizsgáig.

Kedd éjszaka-hajnalban gyorsan toltam egy tesztet, aztán bejelentkeztem, csak azért e sietség, hogy egy napra osszanak minket, lehetőleg egy időre is. Ma reggel már csörgött is az sms a telefonban, hogy kaptunk egy vizsgafelügyelőt, aki intézkedik a vizsgáztatásunk ügyében. Remek, augusztus 6-án megyünk délután. Addig még van nyolc nap és nyolc teszt, egyenkét egy óra, remek. A feladatok meg viccesek, bár az nem, hogy ekkora fejjel, meg ilyen fejjel… nem bírom megírni 40/40-re, valahol mindig elhagyok 6-7 pontot. Tiszta szörnyű. Na de majd gyakorlunk. És amikor karbantartás miatt a honlap állt két órát, ott rágcsáltam a ceruzámat, mikor mehetek már tesztelni…

Később aztán főztem babpörköltet és nekiültem angolozni, az súlyosabb, mert interaktívan fogalmazni is kell és nem egyszerű vita volt már az első feladatok között. Azt hiszem, talán szeptemberre érem el a tesztképes-szintet, ezer szót legalább meg kell tanulni addig, csak a választékosság miatt… még jó, hogy kiejtés nincs köztük…

Reklámok

 • rhumel szerint:

  Vicces ez a “matek”, ami számtan, jó lehet.:)
  / Persze angollal vegyítve én mit se tudnék a számokkal kezdeni…/
  A ceruzarágás meg a nagy tesztelés-kedved érthető. Néha jó valami dolog, ami mááásik :)

 • Borka szerint:

  Nem féltelek, tudom, hogy megcsinálod! :) Ahogy én ismerlek, nem fogsz itt megállni. :)

 • Andi szerint:

  Egyszóval 6-án azért drukkolunk majd!

 • Fejérné Vera szerint:

  Rajtad a világ és a magyarok szeme, menni fog, ez biztos :-)

 • Laci szerint:

  Szia,
  Érdekességképpen leírom, hogy találtam a blogodra. A ‘helyzetmkomikumot’ akartam angolra fordítani, és a blogodat is adta a gugli. Ennek már több, mint egy órája, de egyszerűen nem tudom ‘letenni’ ezt a blogot. Jó lenne, ha a mail címed is előkerülne valahonnan, de azt mé g nem találtam.
  Minden jót,

  Üdv:
  L.

  • Meta Hari szerint:

   úristen, micsoda reggeli üzenet ez, most látom csak, késő éjjel küldted. remélem erősen, azóta már kilábaltál a lapokból, aludtál rendesen és megtaláltad a boríték ikon alatt a címet :)) na jó, a viccet félretéve, üdv itt nálam, vándor, és jó szórakozást! :))

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading matekérettségi-függő lettem at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: