Vegyesfelvágott steak sütés közben

május 17, 2010 § 2 hozzászólás

*
Ez utóbbi kép nagyon sok gondolatot hordoz. Nemrég került elő egy vicces körlevélből, aztán rögtön hozzá is kapcsoltam egy nemrég látott kiállításról képeket. A végkövetkeztetés sejthető, a helyzet nem vicces. Kibővítve, a helyzet minden, csak nem vicces.
Az iszlám és a nők. A nők az iszlámban. Az iszlám nők Nyugaton. A Nyugat az iszlám nőkben. A megfogalmazás lehet bármilyen irányú, a lényeg amúgy is a keveredés. Keveredése szokásoknak, vallásnak, érzelmeknek és a mindennapoknak. A kiállítást a Saatchi galériában láttuk, mai indiai művészek mondanivalóját láthattuk festményeken, képregényekben, érezhettük a térben és élvezhettük hangos-zajos gépszobrokban.

A most következő képeken egy kicsit közelebbről mutatja meg az alkotó a burkát és ami alatta van. Meglepő? Csak első pillantásra. Még másodikra is az lehet, a harmadik után aztán már jöhet a homlokracsapás, hiszen ezt én nap mint nap tapasztalom a szűkebb teremben! Ötletes a kivitelezés és szinte vezet a gondolatok között. Első pillantásra három nő lefátyolozva, majd ahogy megyünk közelebb, meglátjuk, hogy apró képekből van összerakva az egész, mintegy szimbolizálva az élet apró pillanatait, amiből majd egyszer összeáll egy egész.  Még közelebbről aztán már beindul a sejtés, hogy nahát, mennyi testet látunk lefényképezve, ezek vajon ruhátlanok, ó, hát igen, mind meztelen kép.

Ahhá-hoppá, ez kőkemény szex. Tehát akkor a burka alatt csakis a szex a téma? Egyszer találtunk az utcán arab nyelvű, cosmopolitan-szerű női magazint, a fele hirdetés. A hirdetések legtöbbje a szexhez volt kapcsolható, vagy a férfiak státuszát emelő fogyasztási cikkeket reklámoztak (óra, autó, drága sportkellékek) vagy a nőket még kívánatosabbá varázsoló dolgokat. Ruhák, ékszerek, dekoráció. Valamint nem utolsó sorban és mennyiségben plasztikai sebészek hirdetései, a test minden részét megjavító, átalakító, szexisebbé tevő beavatkozásokról. Volt pár cikk a társasági életről (ki kivel dug és mit és hová), majd találtam pár utazási ajánlatot az újság elején (gondolom az arab írás fordítottsága miatt ez jelenti a lap végét, a megszokott lapvégi cikkekként jöttek ezek ide). Szóval nemcsak a burka alatt, hanem felette is az egyik legfontosabb kérdés, hogy ki szexel kivel. A szerelem marad a bollywoodi filmekre és a rádióslágerekre, ja meg a klipekre. És fogyasztják is az emberek ezt nemcsak nagykanállal, hanem merőkanállal, némelyik önti magára vödörrel.

Az étteremben a dolgozók több mint fele valamelyik Isztánból jött, tanulni leginkább, húszéves-formák vagy kicsit idősebbek, angoljuk erősen tájszólásos vagy alig van, de az életük hangos, és ricsajos és nagyon keleti. A keletit leginkább az étkezési szokásaikra értem, illetve azok körülményeire. Ízben nagyon curry, környezetben nagyon kupi. Szóval disznóól közepén kézzel… De ez most mellékszál. A pihenőben van egy számítógép, szinte mindig szól belőle a youtube, leginkább az ő kedvenc otthoni zenéjükkel, pop india és poppakisztán. Nemrég idéztem is a nekem tetsző indiai muzsikából, egészen jól esik hallgatni a konyhában dübörgő angol kereskedelmi rádió után. Ahogy tapasztaltam, nagyon népszerűek azok a klipek, amelyekben lenge ruhás hosszú hajú fiatal nők énekelnek, táncolnak vagy csak egyszerűen riszálják magukat. Az isztáni klipekben sokkal több a lenge fátyol, mint a nyugatiakban, nem véletlen, hogy ha nincs köztük más ember, nyugati klipeket néznek. Van egy srác, aki bolondul a Modern Talking klipjeiért, szinte issza a monitort, tíz centire odahajol és tátott szájjal… a csaj a klipben bikiniben táncol, erősen erotikusan, miközben a Cheri Cheri Lady… Sokan jönnek, sokan mennek, mindig van új arc köztük, ha ismerkedésre kerül a helyzet, a legelső három kérdésükben legalább kettő arról szól, hogy a másik kivel él, menyire házas avagy barátos-barátnős és a szabadidő vs. gyerek/háztartás tengelyen melyik irányban hangsúlyos. A férfiak még akkor is leginkább a szabadidős tevékenységekről beszélnek, ha van otthon gyerek és feleség és egyéb családi kötelezettség. A család az nagyon kevéssé téma. Viszont ha odatéved egy nőnemű, akkor azonnal indul a feltérképezés, vajon a nő mennyire szabad és mennyire kapható szexre. Öt kérdés alatt kiderül. És egyáltalán nem számít, hogy barna-fehér-sárga kasztba tartozik a nő, nem számít. Csak a hajlandósága a szexre.

Erősen érzem egyébként azt, hogy ide jöttek  Londonba és rájuk szakadt a nagy szabadság. Mindenféle tekintetben. Szabad tévét nézni, szabad az internet, szabad az utca, nincsenek vallási intelmek sehol. Képek, plakátok, zenék, tévé, az angol nők, a fekete nők, a tavasz… minden a testről szól, minden a szemnek és ha itt valaki olyat tesz, amiért otthon vallási büntetés járna, hát akkor nem történik semmi. Maximum kap egy “kurva” címkét a nő és az azt jelenti, hogy szinte ingyért elvihető.  A feleség, az nem, az drága, folyamatosan pénzelni kell. Az angol (és a nyugati) gondolkodásmód teljesen természetesnek veszi, hogy férfi és nő beszélgethet egymással szabadon, dolgozhatnak egymás mellett és járkálhatnak az utcán. Hogy most nyár van, hát most szinte ruha nélkül. A kollégáim fiúknak ez maga a Kánaán. És másról sem beszélnek, csak a szexről. Ki kivel, mikor, hányszor… A kollégáim lányok? Hát ők két részre oszthatók, akik még nem férjesek és a férjezettek. Az első csapat lelkesen vallásos és hordja a kendőt, ámbár ha senki sem látja, leveszi, munkahelyen előfordul, ha nincs sok isztáni férfi a környéken. A második csapat már védve érzi magát az éhes férfifalka lihegésétől, se kendő, se kíséret, csak a gyűrű. És nagy titokban telefon egy nemférj férfinek… Köztük a beszéd szintén arról szól, hogy ki kivel és hogyan és hányszor, ki kinek a barátja. Közöttük üldögélve is azt érzem, hogy rájuk szakadt a szabadság és a legfontosabb téma, hogy ki kivel szexel. A szerelem az csak sóhajtozás és a klipek dolga.

Kifelé persze mindenki ájtatos és vallásos derék ember, ha vegyes a társaság, soha nem a barátkozás a téma, hanem a rendes családi élet, a feleségek-férjek iránti elkötelezett szerelem. Meg az étkezések, meg a filmek és a tévé. És persze a pletyka, ha úgy adódik.

Onnan tudom, hogy engem is megkörnyékezett néhány isztáni fickó, volt olyan, aki a találkozásunk kezdete után három perccel már azt tudakolta, hogy mikor vagyok hajlandó vele elmenni valahová. Pedig a munkaidő kezdetén én csak arra voltam kíváncsi, hogy melyik konyhai területre osztották be, és hogy kell-e tréningelni őt valamire. Egy másik meg azzal kezdte, hogy legyek a felesége, én meg erre mondtam, how are you. De hát nekem hol a férjem? Mondtam neki, hogy nincs. Mondta, ő pont így hallotta, éppen ezért javasolja azt, hogy legyek az ő felesége és akkor mind a kettőnknek jó lesz. Kérdőjellé szaladt a szemöldököm és kinevettem. Bár ne tettem volna, azóta lerázhatatlan. Hát ez az Evan mesélt sok mindent a muzulmán dolgokról és hogy a közvetlen kollégák között milyen intim viszonyok vannak, továbbá hogy neki még mindig házassági céljai vannak velem, de először ő itt menedzser lesz és én ebben teljes egészében segíteni fogok. Cserébe én szét leszek csókolva és majd jól beledugja az ujját a fenekembe. Na itt már erősen röhögtem, micsoda ajánlat ez! No erre le lettem torkolva, hogy mit képzelek én, ez a világ legjobb dolga, ha egy férfi szexel egy nővel. Hát. A köpés és a nyelés elmaradt, a leesett államat még mindig keresgélem… hát így megy ez. A nyelvi korlátok még megvannak, nehezen tudom megértetni vele, hogy az én kultúrámban nem a “vele” a lényeg, hanem az “együtt”. Mindenesetre csakis a szex és a mikor a téma azóta is, nagyon-nagyon ritkán lehet belőle kihúzni más, kulturális vonatkozású témát, leginkább csak nagyobb társaság között.

És ezen felül még itt van ez a Monica Ali könyv, a Brick Lane, ami magyarul A muszlim asszony címen jelent meg. Igen jó olvasmány. Meg a másik oldal, A Kelet az Kelet című film. Vicces. Komoly.

Marilyn Monroe meg a legnagyobb szexikon.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading Vegyesfelvágott steak sütés közben at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: