Politikai tavasz – mozgalmas változások várhatók

március 31, 2010 § Hozzászólás

Találtam egy érdekes cikket a magyar hírek között, arról beszél az index újságírója, hogy Gordon Brown miniszterelnök hasznosnak ítélte a kelet-európai bevándorlók GDP-emelő ángliusföldi tartózkodását. Mert a kelet-európai güzü nem szociális segélyen él, mint a brit állampolgárok nagy része, hanem dolgozik.

A cikk erősen magyarízűre sikeredett, ezért aztán meg kellett keresnem a BBC eredeti hírét, hogy egy kicsit alaposabban tudjak tájékozódni. Ugyanis folyamatosan azt érzem, hogy az egész Kelet-Európa az angolok és ángliusok számára tulajdonképpen Lengyelországot jelenti. A magyarokat legfeljebb a fura akcentusuk miatt jegyzik meg, és azt tudják rólunk, hogy nem szeretjük egymást.

További adalék, hogy úgy egy hónapja, amikor az itteni választási kampány elkezdődött, találkoztam ezzel a plakáttal a környékünk egyik legforgalmasabb csomópontjában.

A sarki plakát arról beszél, hogy hetente 5000 ember érkezik a szigetországba letelepedési szándékkal, és kéri a választókat, hogy mondjanak nemet erre. Azaz hogy tíz hét alatt 50000 ember érkezik, egy év alatt 250000.

Nézzük a hivatalos statisztikát: “Net immigration – the difference between those entering and leaving the country – has gone up from 47,500 when Labour came to power in 1997 to 163,000 in 2008, according to the Office for National Statistics.” – A nettó bevándorlás – az országba belépő és az országot elhagyó munkavállalók száma – az 1997-es 47500 főről (ekkor került hatalomra a Munkáspárt) a 2008-as évre 163000 főre duzzadt, az adatokat a nemzeti statisztikai hivatal szolgáltatta.

A plakát állítása ezek szerint még nem is túlságosan durva, mert hiszen mi a statisztikákban csak a kelet-európaiakat néztük, senki sem beszélt az egyéb színesbőrű bevándorlókról, akik még a tágabb  családot is hozzák magukkal. Azt hiszem, kell egy kicsit még nyomozni. Van itt egy másik cikk, 2008-as, arról szül, hogy mi lenne Angliával, ha minden lengyel hazamenne. Tanulságos dolgokat mondtak, a legelső az, hogy összedőlne a helyi  mezőgazdaság, mert a legtöbb gyümölcs- és zöldségültetvény a lengyel munkások kezére alapult, az angolok meggondolták, hogy almát vagy almaszedőt importáljanak. A lengyel munkaerő motivált, jól képzett és keményen dolgozik. A helyi munkaerő képzetlen és hasznavehetetlen, naná, hogy a kenti gazda nem beléjük fektet pénzt és energiát. (Egyébként az angol font gyengülése volt a fő oka annak, hogy a kelet-európai munkaerő visszatért a hazájába, fele annyi pénzt tudnak hazaküldeni a lengyelek, mint három évvel ezelőtt, így már nem éri meg a kint tartózkodás.) Az építőiparban még szorosabb a helyzet, az angol gazdaságnak  2012-ig 3 millió új lakást kell felépítenie, és ehhez még 87500 új építőipari munkásra van szükség. Képzett munkaerőre, ne felejtsük el. Itt el lehetne ágazni abba az irányba, hogy ki fizeti a bizonyítvány költségeit, de ehhez már kockás abrosz kell és korsó kisfröccs.

Sok érdekes kérdés van itt függőben, igazából szerintem az angolok se tudják, mi a legjobb, csak van a választás és ezzel az idegengyűlölködő szöveggel nyernek választókat. Egyébként meg megy majd minden a szokásos mederben, érzem, ugyanis elég jól mozog már ismét a munkaerő-piac. A brixtoni job centerben (az állami munkaközvetítő iroda) a sorokat nem kelet-európai arcok hosszabbítják.

A 2004 és 2007 között az országba érkező kelet-európai bevándorló  munkaerő eloszlását mutatja a térkép. Itt jönnek a londoni adatok –

Még további kutakodásom eredménye a következő statisztika, amely azt mutatja be, hogy mely országokból érkeznek  a legtöbben. Mi az EUA8-as kategóriában vagyunk a terminológia szerint.

Itt megint a nettó sáv az érdekes (világoskék oszlop), amely szerint a kelet-európaiak száma egy kicsivel százezer alatt van, míg a másik nagy csoport a volt brit gyarmatokról érkezők száma, amely egy kicsivel százezer felett van. Nos hát, elásott kutya, ők vajon szerepelnek-e a választási kampányban, vagy csak a segélyeknél konkurencia? Kicsit cinikus kérdésem persze költői. A volt brit gyarmatok kifejezés ebben az esetben az 1945 utáni gyarmatokat foglalja magába, a szegény afrikai és ázsiai országokat pontosabban. Nigéria, Bangladesh.

Apróbb mellékszál, a britek nem hagyták abba a gyarmatosítást, a nettó brit kivándorlás egészen nagy szám, az első oszlop mutatja. Vicces lenne persze eyt gyarmatosításnak nevezni, ámbár lehet, hogy a brit nyugdíjasok megszállják dél-európát? Ahham, gondoljunk csak bele, miből virágzik Nyugat-Magyarország…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading Politikai tavasz – mozgalmas változások várhatók at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: