Képzőművészet és képdömping

március 23, 2010 § 2 hozzászólás

Eljött a várva várt szabadnap és akkor fel a gyűjtőszemüveg és irány a város. Két hete valahol láttunk egy Andy Warhol kiállításról hirdetést, bele is vettük a hamari terveinkbe. A múlt héten egy hirtelen közbejött túlórás munkanap miatt ezen a héten tudtuk megnézni. Andy Warhol: Portrék. Egy kis szelet a művész munkásságából, fényképek poszterizálva, átfestve és némafilmek egy-egy arcról, amolyan gesztus-tesztek. Nem volt túl sok kép a galériában (magán képgaléria és műkereskedés tulajdonképpen), nyolc az utcaszinten, hét a pincében és egy video-projektor. Némi magyarázat papíron és volt pár nagy alakú művészeti szakkönyv a kirakat párkányán, szabadon lapozgathattuk, bennük megnézhettük Andy Warhol képi munkásságát. Saját képek következnek és egy kis fordítás a kiállításhoz kapott leírásból.

Az itt eltöltött óra után mentünk tovább. Londonnak ez a negyede egy igazi galéria-oázis, a Ritz szálló mögötti pár utcáról van szó, a központ a Jermyn Street, ahol a nagyon arisztokratikus vagy még annál is kékverűbb ruházati és életviteli boltok laknak, némelyik több száz éve.

MadárAndi be is csöngetett a következő galériába, ahol érdekesnek tűnő kék képek lógtak a falon. Keith Garet az alkotó, a Chris Beetle Gallery a lelőhely. Meglepetésképpen volt a pinceszinten egy átjáró, amelyen a szomszéd boltba tudtunk menni, ott meg egy éppen 90 éves karikaturista születésnapját ünnepelték a falak, rogyásig lógtak a karikatúrák és mind nagyon jó volt. Speciális macskafigurák, kedves alkotó és nagyon angol humor. Elhoztam a meghívó papírját, azon ott a jó hír, a galéria honlapján is megtalálhatóak a képek, tehát be tudom mutatni mindenki szórakozására.

Itt többet időztünk, megszemlélve a roppant elfoglalt és rosszul (rongyosan) öltözött galéria-személyzet áldozatosan sznob hozzadott mosolyát is, valamint találtunk szép bronz szobrokat is, csak úgy szétpakolva mindenfelé, néhol a sarokba vagy lépcsőszélre elhajítva (többszáz kilós hajítás ez persze, műhanyagul sarokba biggyesztés), vidáman játszó gyerekeket ábrázoltak, akár az otthonomban is elképzelhetnék egyet-egyet, akár.

Kellett már kávézni és enni némi édességet, Café Nero, utána esett kicsit az eső és menjünk még valahová! kívánságunk teljesítése miatt visszasétáltunk a Royal Academy of Art épületébe, láttuk a nagyon hosszan kígyózó sort a Van Gogh kiállításhoz, de mi csak besétáltunk, első utunk a toalet, utána meg megnéztük a maradék ingyen kiállítások közül a régi Londont bemutató lépcsőmögötti fényképkiállítást. Aztán jöttek a biztonsági őrök, hogy be kell csukniuk a kapukat.

Séta, céltalan séta, vagyis inkább séta az alkonyi fényekkel teli boltos utcácskákban, az éppen záró üzletek között és az eső hol zuhanyozott minket, hol csak úgy csepergett. Beugrottunk egy templomba is, hátha benézhetünk, de éppen készülődtek egy esti programjukra, úgyhogy most nem néztünk kereszteket. Hanem inkább tallóztunk a kapuboltban felállított asztalon, ingyen künyvek, némi adományért cserébe. Pennifelajánlás után egy gazdasági, egy építészeti és egy botanikai téma lett az enyém. Itthon alaposan szemrevételeztem, a gazdasági az tkp egy konzervatív képviselőjelölt politikai programja, az építészeti az valami tanulmány, a botanikai meg ausztráliai őshonos növényeket mutat be a gyógyászati hatásukkal egyetemben. Mindegy, ajándék szókincsnek ne nézd a szótárját. Beléjük is firkálhatok akár. Az építészetisnek az a címe, hogy milyen a boldog építészet, és  megláttam benne a Parlamentünk képét. Kicsit vihogtam csak a buszon…

Na aztán eléggé este lett és hazajöttünk. Most még elrohanok a városba egy telefon-előfizetési tranzakciót elintézni, aztán pótolom a linkeket és a fényképeimet. Nem utolsósorban takarítás, lakásrend-felülvizsgálat. Következik. Kötelező.

KÉPEK itt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading Képzőművészet és képdömping at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: