királyi magasságos angol

március 11, 2010 § Hozzászólás


A napokban Alan Bennett The Uncommon Reader című könyvét olvasom, nemrég láttam a The Queen (A királynő, Helen Mirren tényleg jó benne) című filmet, a királynő arcának jobbik fele meg minden nap a szemem előtt van, szóval ez a nő most nagyon benne van az életemben. Valahol az a félmondat ragadt meg a fejemben, hogy az angol királynő az angol nyelv fölött is őrködik. Noháp, akkor ideje meghallgatni ahogyan beszél. Meglepődtem rendesen, mert olyan hosszú szavakat használ, hogy csak na. Itt nálunk Brixtonban a két szótagos szó már-már luxus. Ő meg.. eh, nagyon bonyolult ez nekem. A Bennett-könyv nyelve is izzasztó, magyarul A királynő olvas, de én persze angolul és tele van szenvedően bonyolultan megszerkesztett mondatokkal.
Ahogy silabizálom a szófűzést a mondatokban, kezdem a fűszereket észlelni ezen a nyelven, hogy milyen tömör és mennyire pontos helyzetekre képesek szavakat alkotni, meglepő és néha kínlódom a pontos lefordítással. Inkább csak érzem és körülírni bírnám.
Akartam keresni brixtoni angol beszédet a youtube-on, de elakadtam a királynőnél megint, most egy humoros filmecske következik. Sok minden ugyanolyan benne, mint a Királynő című filmben, nahát, ennyire erős lenne a protokoll…

Megtaláltam a brit monarchia hivatalos honlapját is, rögtön a bulvár részlegre kattogtam, az legalább alapangol, nem jogi. A legérdekesebb kis morzsák a királynőhöz kapcsolódnak, viszi magával mindenhová a zászlóját, amit Royal Standardnak hívnak, palotán, vonaton, autón, sőt még a repülőgépére is kirakják, ha a földre leszállt. Ez a zászló soha nem loboghat félárbocon, mert az nem a királynőt jelzi, hanem magát a brit birodalmat és az mindig is folytonos dolog, nem múlik el. Így gondolják ezt a britek.
A királynő meg azért van mindig papagájszínes ruhákban, mert folytonosan kiemelkedően észrevehetőnek és láthatónak kell lennie. Még az esernyője is átlátszó. Egyébként a kalapdivatban diktál, van saját lova és nem gyakorolja azt a jogát, miszerint bármire rámutathat a birodalmában és mondhatja azt, hogy az a dolog az övé. És akkor azt neki oda kéne adni. De nem mutat rá mostanában így semmire, szerencsére, hát minek is mutatna, ha már a fél világ az övé…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading királyi magasságos angol at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: