távol keleti konyha közel

január 15, 2010 § Hozzászólás

A múlt héten vasárnap, amikor egyébként egy nedves és szeles jégszürke nap volt, elmentem félig busszal, félig gyalog a Liverpool Station-höz. Valamelyik utazós szakirodalmamban olvastam a hétvégi piacokról, és a fejemben maradt ebből egy részlet. A Spitalfield Market-en már jártunk, emlékeim szerint fejenként nem is egyszer, de csak most döbbentem rá,  hogy nemcsak térképileg, hanem a valóságban is milyen közel van egymáshoz három híres piac. A Spitalfield, a Petticoat Lane Market és maga a Brick Lane. Roppant érdekes mind a három. A Petticoat Lane Market hasonlít a legjobban a magyarországi vidéki vásárokra, az áruspultok, a takaróponyvák, az árusok, a bóvlik pontosan ugyanúgy néznek ki, az ártáblák csak a mások, még az alkudozás is ugyanolyan. Sok törököt láttam és fekete műpamut télikabátokat.

A Brick Lane az egy nagyon felkapott lepukkanás a városban, hippik, indusok, sárgák, beszívott művészjelöltek és jamaikai zenészek keverednek az angol csőfarmeres koldusokkal és a nyakukban fényképezővel bámuló turistákkal. Minden második ház étterem vagy élelmiszerbolt. Köztük meg ruházkodási szaküzletek roskadnak. Nem mindig az áruktól, néha csak önsúlyuk alatt. A járda sarkain csikkhegyek és kutyagumi. Az utca közepénél van két raktárhangár, amelyben vasárnaponként a piac működik. Az egyik végében van az ételvétel helye, nos, itt most megint sikerült egy japán kaját megvásárolni, amely még azon melegében lecsúszott a gyomromba és felcsúszott a toplistámra.

Udon noodle volt tintahal karikákkal és valami száraz káposztával. Egy papírdoboznyi étel 4 fontba került. Olyan papírdoboz, amelyeket az amerikai filmekben lehet látni, amikor a kínai futár viszi a lakásba az ételt, csak ehhez nem pálcika volt, hanem favilla. De minden más tényleg olyan volt, mint a filmekben.

Ha lesz időm és szerencsém, feltérképezem az alapanyagokat ehhez az ételhez, udon tészta kell, nagyon zsenge hüvelyes borsó és valami sűrű húsleves-féle, ami adta a szaftot. Tintahal-karika jön a fagyasztóból, azzal nem lesz gondt. És nagyon jó lenne megfőzni itthon is.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading távol keleti konyha közel at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: