A könyvtár angol íze

december 30, 2009 § 2 hozzászólás

British Library. www.bl.uk

Az egyik folyosón kiállított e-book reader-ekkel találkoztunk, felettük részletes magyarázat a használatról és azzal a figyelemfelhívó címmel, hogy az olvasás új formáival ismerkedhetünk meg. Élő könyvlinkekkel, bravó! Pont a könyvtárban… simán azt gondoltam, hogy hát ez akkor konkurencia. Végül át kellett kapcsolnom a gondolataimat a pozitív oldalra. Tényleg nem konkurencia, hanem olyan helyeken is lehetővé teszi az olvasást, ahol eddig nehéz volt. Például a reggeli tömött metrókon. Sorbanállás közben valahol. Kistáskák tulajdonosainak. És így tovább.

Valahol kutatnom kell az agyamban, hogyan is volt ez régen. Mennyi sok siránkozás volt a videó elterjedésekor, hogy meghalnak a mozik, hogy elsatnyul a filmforgalmazás, ha letölthetők lesznek az internetről… és így tovább.

Ezek után ha feltesszük a semleges és éles szemüvegünket, mit látunk? Kígyózó sorokat a multiplex mozik előtt és tele kosarakat a dvd-boltokban. Úgy érzem, nem az egyik kárára terjeszkedett a másik, hanem kétszeres fogyasztást indukált. Vagy valami, vagy megy valahová. Vagy megváltozott a piac és vele a szokásaink. A Gutenberg-galaxis sem csökkent semmit.


Pótlólagosan eszembe jutott mondat: emlékszünk arra, hogy a ma “már élni sem lehet nélküle” mobiltelefonjai korábban – elég csak hat-hét évet visszapörgetni – bunkofonok voltak, emlékszünk…

Reklámok

  • Vera szerint:

    Izgalmas képek, csodálom, hogy most írsz először a londoni könyvtárról, vagy csak most voltál ott először? Te, aki profi olvasó vagy? Már annak is örülök, hogy újra itt vagy szöveggel is :-)Mi újság a munka frontján, csökken már a roham, vagy csak a január hoz majd némi levegővételt ? Mikor jöttök haza?

  • Meta Hari szerint:

    Itt annyi a könyvtár.. ó.. nagyon sok :) Ebben a nagyban most voltunk először, és tkp egy fotókiállítás miatt mentünk oda. Egész napos programot tudtunk belőle kanyarítani.
    Egyébként a croydoni városi tanács könyvtárába már szinte az első hetemen beiratkoztam, az ingyen internet és a nyomtatási lehetőségeik miatt. Ahogy telik az idő, egyre inkább a kölcsönzés felé hajlok, na persze a fejlődő angoltudás az oka, illetve az, hogy most az új helyemre busszal kell menni, ez nettó egy óra olvasási időt jelent. Na ha nem éppen alszom a busz tetején ;)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading A könyvtár angol íze at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: