Hivatalos ügyek

május 18, 2009 § 3 hozzászólás

Itt az ideje, hogy a hivatalos angliai munkavállaláshoz elintézzem az utolsó fontos papírt. A munkaszerződés aláírásának napjától kezdve 30 napon belül be kell jelentkezni a Home Office UK Border Agency-nél.

Ha az új munkaviszony kezdetétől
számítva egy hónapon belül nem nyújtja be a kérelmet, a munkaviszonya törvénybe ütköző, és megszüntethető.

Az itt élő magyarok szakzsargonjában ez egyszerűen: “intézed a Home Office-t”. Az ángliusok WRS-nek mondják, főleg telefonban nehéz érteni, de persze úgy is elismétlik, mert fontos. stones Ebben az országban az emberek túlnyomó része betartja a törvényeket, a cégek is, már ami a munkaidőt, munkabért és foglalkoztatási ígéreteket illeti. Ha azt mondják, hogy a munkaidő 14:00-kor kezdődik és 16:00-ig tart, akkor az 95%-ban úgy is van és 14:01-kor már illik lengetni a kalapácsot, mert hamar lapát nő az ember alá. 16:01-kor meg már az öltöző felé kell menni. Ha nem így akarják, akkor szólnak. A túlóra-kifizetés az más kérdés, ha előtte megmondják, hogy lesz érte pénz, akkor az 95%-ban úgy is van. Ha meg azt mondják, hogy nincs munka, nem kell menni, az is úgy van.

Na tehát most mindenképpen el kell intéznem ezt a papírt, használnom kell a jó öreg királyi postát, kell pár útlevélkép (amit hoztam, elfogyott és most sajnálom, hogy olyan helyekre adtam oda, amiből egy penny haszon nem jött) és hat-hét nap türelem, míg visszajön az útlevelem.

Érdekes, az ügynökségnél eddig nem volt arról szó, hogy kell nekik WRS, erre ma felhívnak, hogy mostantól van rá 30 napom elintézni. Oppsz, a mekiben előbb meglesz, itt a héten már intéznem kell, mert kifutok az időből. Egyébként az elküldést igazoló papírt ha bemutatja a munkaadójának az ember, az már konkrét intézésnek számít, az elbírálás eredménye (egy konkrét szám, pont úgy, mint az NI) amúgy is megérkezik hozzájuk.

Hát akkor ma már nem halogatom tovább a dolgot, arcmosás, hajrend, hajrá. És könnyebb leszek 90 fonttal.

A legfontosabb információk az UK Border Agency honlapjáról megszerezhetőek, magyarul is.

Ha változik a munkáltatója, vagy máshol is munkaviszonyt létesít, tájékoztatnia kell a WRS csapatot, akiktől kap az új munkáltatójánál való munkavégzésre jogosító új igazolást. Tájékoztatjuk, hogy a munkáltató
változása miatti kérelemre díjat nem kell fizetni.
A rendszer alapja a folyamatos munkaviszony – nincs korlátozva, hogy egy időben hány munkaadónak dolgozik.
Meddig kell a munkahelyemet a WRS rendszerben regisztráltatnom?
Összességében legfeljebb 30 nap megszakítással 12 havi munkavégzés után megszerzi a Szerződés szerinti teljes jogokat, és mentesül a regisztrációs kötelezettség alól. Ennek igazolására jogosult lesz az EGT-ben tartózkodási engedély kérelmezésére. A 12 havi megszakítás nélküli munkaviszony bizonyítéka magában foglalja a munkavállalói regisztrációs kártyát és az ezt alátámasztó regisztrációs igazolásokat mindegyik munkáltató részéről, amelyek számára dolgozott, a munkáltatóktól kapott leveleket és a fizetési igazolásokat.

Reklámok

  • bluemoon szerint:

    Önkéntes jogkövetség, rend, fegyelem, biztonság. Erre vágyunk mi is.

  • Meta Hari szerint:

    És hozzá kell tenni, hogy a rendőrnek van jogosítványa arra, hogy megrángasson bárkit is, aki nem teszi azt, amit ő mond, például szól, hogy abba kéne hagyni a garázdálkodást vagy a huligánkodást, akkor abba kell hagyni, mert ha a rendőr odaüt, akkor neki van igaza. Láttam már ilyet este, hogy a bandázó fekákat lovasrendőr jól megverte, a csávók véreztek egy kicsit orrból, aztán csend lett és hazamentek. Egyet elvitt a ketreces kocsi valahová, aztán másnap nyugi volt ott a házban, ahol ezt történt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading Hivatalos ügyek at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: