Postológia

május 17, 2009 § Hozzászólás

Onnan indult a kis vasárnapi kutatásom, hogy szombaton találkoztam egy olyan postaládával, amelyen volt egy eddig még nem látott felirat.

Mit jelent az, hogy Stamped Mail és mit az, hogy Franked Mail? Továbbá reméltem, hogy ezen információk segítségével javítom a tudásomat angolból és angolságból.

letterbox

Mivel google az én barátom, csekély számú kattintás után máris birtokában voltam a listának, hányféle postaláda létezik szerte Britföldön. Most egyelőre szűkítem a kört azokra, amelyek már részei a Brit Kulturális Örökségnek. Az általam megtalált gyönyörű darab mindjárt az oszlopos dobozok közé tartozik, van ezen kívül aztán falba épített láda, lámpaláda, amely egy lámpaoszlop intézményével együttes, illetve egyéb kicsi dobozok mindenfélére felszerelve. A Letterbox Study Group lbsglogo_small honlapján remek gyűjtemény látható. Az oszlop-levelesláda általában piros, ez a legbiztosabb, léteznek további ládák zöldben és más színekben is, ahány gyarmat, annyiféle, mondhatnám. Megtalálható rajtuk az uralkodó monogramja, Viktória királynőtől II. Erzsébetig mind. Itt Londonban egyelőre csak E II R feliratot láttam és EIIR_letterbox_cypher fotóztam, de mostantól figyelek majd. Az oszlopos változatból van egy szép darab az utcánk végén, oda mindig élmény beledobni a lapot, levelet és aztán várni a harmadnapra megjövő üzenetet, megkaptuk…

1852-ben találták ki, hogy egy  időjárásálló  fémoszlopot fognak alkalmazni azokon a helyeken, ahol a kézbesítéssel problémák voltak, mint pl. Jersey szigetén, a francia posta után szabadon.  A tavaszi kitalálás után novemberre lőn postaláda Angliában és természetesen azonnal sikeressé váltak a kezdetben olivazöldre festett ovális szerkezetek. 1855  április 11-ére érkeztek meg Londonba, majd 1861-ben a standardizáláson is átestek. J W Penfold tervező alkotásai a leghíresebbek, ezek a hatszögletű Penfold box-ok.
Találtam egy érdekes írást is az angol postáról, a hangulati hatása rám felettéb ugyanaz!

Akárcsak a régi telefonfülke, az angol postaláda is az állandóság hangulatát árasztja. A gondosan megmunkált talapzat és tetőzet, a szilárd öntöttvas szekrény, a gazdag mintázattal hangsúlyozott levélnyílás a funkcionalista építész szemszögéből megannyi fölösleges dísz, elfecsérelt munkaerő és nyersanyag, melyek a doboz használati értékéhez semmivel sem járulnak hozzá. Valójában azonban éppen ezek a feleslegesnek tűnő elemek azok, amelyek megalapozzák a postába vetett bizalmat: amikor az ember egy ilyen dobozba, egy ilyen hangsúlyos nyílásba dobja be a levelét, biztos lehet abban, hogy az jó kezekbe került, és már úton is van a címzett felé. Az állampolgárok közössége bízhat benne, hogy a posta megbízhatóan fog működni, és hogy a postaládákat díszítő királyi címer valóban a hatékony és alázatos közszolgálat záloga.

S nem is kell csalatkoznia bizodalmában. Az angol posta megbízható volt és megbízható maradt, s leveleinket egy napon belül biztonságban célhoz juttatja. /Roger Scruton, és a forrás./

Főleg azok után érzek hasonlóan a szerzővel, hogy a magyar királyi posta hány meg hány küldeményünket vitte a nirvánába és hány meg hány fehér hajszálat hozott helyette…  panaszkodtam erről már néhányszor. Nem tudom, mi lehet ennek az oka, van számos postás ismerősöm, aki mind rendesen és lelkiismerettel dolgozik, mégis csekély eredménnyel, úgy látszik, a jó hír még messze van. Hmm. A Royal Mail hamar belekerült a Tetszik rovatomba és még mindig ott van.
De vissza a Franked Mail-hez! Egyszerűen annyit tesz, hogy bérmentesített jelzésű levelek számára fenntartott zsák a postaládában. A stamped meg ugye a bélyegeseké.

A légipostával küldött levelek és képeslapok 20 g-ig 56 pennybe kerülnek, 100 g-ig 1.52 fontba, ha nagyalakú a boríték, 100 g-ig 1.21 font a szolgáltatás ára.royalmail_logo_small A belföldi levelezés ára ennek a fele durván. A RM által vállalt kézbesítési idők (szék, kapaszkodás) 3 munkanapon belül szerte Európában és 5 munkanap másfelé a világban. Ehhez a cég 85 légitársasággal áll kapcsolatban és 1400 menetrendszerinti járatot használ. Hogy a levelek nehogy megérezzék a királyi kiszolgálás hiányát érkezéskor, vásárolhatunk a kertünkbe antik láda-utánzatot is, mondom a paramétereket: 33 cm széles, 100 cm magas, 100 kg súlyú (a most alaposan megtanult angol szó pedig az öntöttvas) ládát a neten már potom 245 fontért lehet kapni. Aki nagyra vágyik, annak találtam 2750-ért egy igazi nagyot másolatban.

Bizonyára nem hibátlan ez a szolgáltatás sem, mert ahol emberek vannak ugye… de a saját tapasztalatom azt mutatja, hogy az eddig elküldött cuccok mind megérkeztek, igen, ehhez kellett a magyar cég segítsége is, de megérkeztek, a pestiek mindig késve, a vidékiek mindig előbb, mint ahogy ígérték. A londoni levélforgalom meg úgy néz ki, hogy ha ma megegyezünk valami borítékos infóban valakivel, azt másnap én kézhez kapom. 32p-s bélyeggel a borítékján. Végül, de nem utolsó sorban, hivatalos iratokat is lazán küldhetünk levélben hivatalos helyekre és jön is onnan vissza időben, épségben. Magyar szemmel ez különbség, itt meg annyi van, hogy csak meg kell szokni és növeszteni a kertet a ládának. British thing.

Postaláda-történelem fanatikusoknak angolul itt és itt csemege következik.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading Postológia at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: