Gyehennaügyi fejlemények

április 25, 2009 § 8 hozzászólás

Az első az egy levélben kapott recept, annyira frappáns, hogy bánnám ha a netnirvánában elveszne, ezért itt is rögzítem. Illetve legyen közkincs, minden gyömbér-rajongó nyálazza a tányérját! A keresztségben pedig a Gyehenna Sali nevet kapta, figyeldoda az ajánlást!

Hűtőben csoffadó paprika halmot kicsumázol, felabriktolsz, ügyelsz rá legyen benne egy-két csípős típusú is. Kis olajon egy serpenyőben fonnyasztod míg barnulással nem fenyeget, ekkor zúzott fokhagymával és sóval meghinted. Készítesz egy sali alaplét, cukor, lötty ecet, bögre vízben oldva, majd ebbe zúdítod a paprika halmot. Elvileg savanyúság, de bármihez ehető – én önmagában fogyasztom, mert türelmetlen vagyok – hűtőben sokáig állna, ha nem fogyna el.

A második az meg egy újabb íz kóstolása a ginger beer-ből. ojgb_can1Nem is tudok hosszasan áradozni az íz-élményről, listába szedtem a tapasztalataimat. Van ez a D&G által gyártott Old Jamaica márka mindjárt a Top 1 helyen. Azután következik az ASDA saját márkás ginger beer-je, mondjuk amolyan lágy nőies ízzel, a Top 2. Majd el kell telnie egy fényévnek, utána következhet a Somerfield márkája és a többi bolti cucc nájlonüvegben. Ha esetleg lesz még finom, akkor a top 3-tól még van hely.

Tömören: ez olyan fless volt, hogy a szemgolyóm hátul is izzadt, a dzsuvákok a torkomról takarodnak rendesen, az utóíz hosszan tart, és ideje hájpolni a méregtelenítő jóságát is a gyömbérnek. Ráadásul e drága O.J. ital nem is annyira édes, pont jó.

Advertisements

  • rhumel szerint:

    Ez a paprika Anyukám kedvence volt, jó csípős-erős változatban. Biztos epegörcs-utóhatással…Ja, és a családi -de nem biztos- infóm erről, hogy a sült paprika saláta a szerb konyha specialitása.
    Remek a grillezésekkor és elsöprő sikert arat mindig. Csak a hűtőben jól kell álcázni a húspörkölődésig, mert hidegen az igazi:)

  • Meta Hari szerint:

    Ezennel kérem akkor szerbiai olvasóimat, hogy toljanak ide egy jelet, főleg a paprikáról, de bármilyen integetést fogadunk :))
    Illetve utána fogok járni én is, mi a helyzet a konyhával, a paprikával, és azzal a húsokkal, amelyekhez ez jó körítésként.
    Az utóhatástól egy kicsit tartok, az nem kellemes. Vagy tán van olyasféle alkohol, amely segít a végén?

  • sasó szerint:

    “mondjuk amolyan lágy nőies ízzel” —-> a gyehennai ügybe … ginger – vazze META :)))) /bocs a vulgárisért – kijött/ :DDDDDD

  • Meta Hari szerint:

    ez már majdnem olyan íz, mint a magyar macskapöcse paprika kicsit gyengítve :))

  • bluemoon szerint:

    No igen, ez délvidéki étel, és pljeskavica és csevapcsicsa mellé adják hagymával,de más grillezett húsok mellé is.
    Mint tudjuk, a két takarító nénis ( Tiszta a lakásod?) sorozatból, hogy az angol konyhákban a villanytűzhely fölött mindig van egy kis grillező:), ott meg bármit meg lehet sütni.
    A pljeskavica, a csevap: fűszerezett darált hús, a razsnyica meg, húsdarabok pálcikára tűzve, egyes helyeken rablóhúsnak, a görögöknél suvlakinak hívják. Én már pálca nélkül sütöm:)
    Na ezekhez ehető leginkább.

    A sültpaprika salátához meg vastag húsú szabadföldi paprika a (lenne a) jó.

    A jéghideg sör meg sok mindenen segít. A jobb hatás érdekében a söröskorsót tegyük be néhány órára a mélyhűtőbe, és ilyen korsóba öntsük a sört bele.

    Wow, na tessék, most mehetek egy kis kolbászt karikázni, mert nem lehet ilyeneket csak úgy büntetlenül irkálni.)

  • bluemoon szerint:

    Valamit nem mesélnél a plum puding-ról?

    • Meta Hari szerint:

      most még csak halvány fogalmam van a plum pudingról, utána fogok járni és kóstolni. A két takarítós hölgy sorozata meg még otthonról kedvencem, itt amikor megláttam a tévében a valahányadik csatornán, sikítozva ugráltam :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading Gyehennaügyi fejlemények at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: