2009/04/09

április 9, 2009 § 2 hozzászólás

A bonyodalmak fokozódnak, net az még nincs (ma reggel kiderült, hogy hiába várjuk a routert, az még a megérkezése utáni 48 órában beállítás alatt van és csak utána indul az adás), az élvezetek raktárába ma nem kell mennem (off day – szabadnap) és a reggel eléggé korán elkezdődött. Úgy fél hét lehetett talán, vagy egy kicsivel előbb, amikor bekopog valaki és kérdezi, lehetséges az, hogy nincsen gáz, mert hogy nem indul a tűzhely. Szobatársam válaszolt, hogy talán lefogyott a kártya. Félálomban érzékeltem, hogy tényleg nincs energia, a radiátor mellettem vashideg.

Aztán később már határozottan fel kellett ébrednem, ugyanis emelt hangú mászkálás, rámolás és azután beszéd is hallatszott kintről. Megérkezett a főbérlő, hozott valami bútort az egyik szobába, majd éktelen felháborodással közölte valakinek, hogy mekkora pofátlanság, hogy fel van törve a plomba a kazánon és megy a házban a fűtés. Figyelmes lettem arra, hogy a munkába vagy a városba indulókat mind kifaggatja, hogy mit tud az egész ügyről, ki tehette. Volt, aki egyszerűen mondta, hogy fogalma sincs, volt aki magyarázkodásba kezdett – sajnos ezt nem értettem, de hát már mindegy is, a hangminta megmaradt. És volt egy srác, aki megmondta, hogy mit tud a kiről.

Aztán a hangerő még jobban emelkedett, a főbérlő már a tajtékzás közelébe jutott (ohhó, később még lesz ennél tovább is) és várható volt, hogy beront hozzánk.

Ekkor jött el az első – számomra szerencsés – pillanat, ugyanis a szobatársam felkelt és kiment, hogy megnézze, mi a helyzet. Ő volt a felkapcsoló, indokait korábban már felsoroltam, általánosságban mindenki egyet is értett vele, amikor azonban a konfliktus előkerült, mindenki a saját bőre mentésével és fényesítésével volt nagyon elfoglalva. Szerencsés alkatok maradhattak az ágyban, jó mélyen belesunyítva, mint például én, aki a lepedő alá is belaposodott volna…

Az első három mondat a szokásos Ki tette? Miért? És hogy képzeli ezt? kérdő mondatok voltak, azután a szobatársam mondta, hogy ő vette le a plombát és ebben a pillanatban a gőznyomás megemelkedett és mint a kuktafazék, elkezdett sípolni. A főbérlő két fokozattal feljebb vette a számonkérést, a szobatársam feltette a panaszlemezt a vádbeszéddel és egyszerre pörgött az egész konyha.

Mint egy pingpongmeccs, egy vád itt, egy visszavágás ott, egy vád ott és egy magyarázkodás ott. Mondhatom, az ‘erkölcstelen nőszemély’, a ‘lányod itt kefélteti magát’, a ‘bogyókat szedtek’, a ‘nem takarítottál egyszer sem’, ‘nem fizettél lakbért’, ‘nincsenek befizetve a számlák’, ‘kurvák járnak az emeletre egyes lakókhoz’, ‘elvettél húsz fontot’, ‘füvezés megy’, ‘nincs szerződés’, ‘angol törvények’ kifejezések egyikét sem volt jó hallani, egy-kettő közülük szimpla hazugság, a többit már nem is kell leírni, ismerős lehet ez bármilyen vitából, ahol egy pont után már nem a tények számítanak, hanem az ellenfelek egymás elleni emóciói.

Azt hiszem, egyik félnek sincsen igaza és a helyzetben károsult fél a maradék tizennégy ember, sőt még az sem látszik egyelőre, hogy mennyi extra pénzkiadással jár majd ez nekünk. A gázszámlát ugyanis most ki kell valakinek fizetnie, a legjobban akkor járnánk, ha mindenki egyformán adna bele, de a további események hallatán erre egyre kisebb esély van.

A nagy vitatkozásban ugyanis előkerült egy olyan vádpont, hogy van a házban egy ember, akinek nincsen szerződése, ez törvényellenes és feljelentésre kerül.  A főbérlő először azt mondta, hogy nincsen ilyen ember, aztán kicsit később – telefonos segítség is volt, meg jó pár fogaskerék a fejben – meg úgy alakult a tromf, hogy hát akkor a szobatársam ki van rúgva és ráadásul az a lány is, nehogy legyen már bizonyíték.

A nagy hévben aztán olyan apróság csúszott elő, hogy mégse azonnali, hanem a szerződésbeli három hét a felmondás (a főbérlő szabályosságának a védelmére), a lakási szerződéseket is kijavítják, a nethez a router megérkezése után még nem jutunk hozzá, csak 48 óra múlva (ez nem úgy hangzik, mintha új szolgáltató jönne ide?) és hogy a mostani nagy kedvenc lakók még egy lakótársat hoznának ide (még egy sittes arc, még egy indok, hogy ne legyek itt a minimumnál tovább).

Később még egyszer lement az egész lemez, most már a harci kedv levezetése miatt, egyre jobban közelítettek az ajtóhoz és egyre jobban lapulok a lepedő alá.

Több dolgon is gondolkodtam:

         ki az informátor fentről, hogy ennyire gyors és pontos adatokat tud rólunk a főbérlő (akár azt is tudhatja, hogy ki/hol/mikor/mennyit dolgozik/alszik/bulizik és kinek ki a barátja/spanja/ellensége)

         az informátor milyen kedvezményeket kap

         ha előbb megyek ki, mint a szobatársam, akkor vajon én tudtam volna rezzenéstelen arccal olyat mondani, hogy ‘nem tudom, ki kapcsolta fel a kazánt’ ? (tudtam volna, persze, és aztán a többi kérdésnél elbuktam volna, ez is persze, szokni kell ezt is, persze)

         lehet-e veszteség nélkül kikerülni a helyzetből vagy be kell állni a lehúzható birkák sorába

         a vádaskodó információkat hallgatva – hogy ne kerülhessek támadható helyzetbe – vajon mennyibe kerül a biztonságom

         a választott stratégiám vajon hosszabb távon mire lesz jó (senkinek sem szabad mondani semmi rosszat, főleg nem másokról, őszinte véleményt senkinek sem mondani, arcról leolvasható gondolatokat törölni, pénzt nem kölcsönözni senkinek), az elhatározások ellenére kialakuló szimpátiákat vajon meddig lehet/kell ápolni, milyen ideiglenes jószélváró vaskakasok vannak a kéményen…

         a kapott ‘jó tanács’ listából íme a második pont is kipipálható, magyarokban ne bízz meg, csak magadban, alszabályként még ide fűzhető, hogy magyarok miatt fog érni kellemetlenség, első strigula a net miatt, sőt érik a második, gáz vagy tej, az idő majd besorolja.

Gyorsan gyártottam tervet is, hogy mit kell ezek után elintézésbe vonni:

         megtudni, meddig tart a munka a raktárban, lesz-e másik munka az ügynökségnél

         második (harmadik, további) munkát intézni – a pénz kincsképző tulajdonsága most erőteljesen érvényesül, ejha, mi jut eszembe a közgazdasági tanulmányok hasznáról…

         mobilnet költségvetését átszámolni, nyereség-veszteség rovatokat alaposan

         másik ház költségeit kalkulálni – kaució nagysága és a munkahelytől való távolság minimuma

         szoba zárhatóságát megoldani, vagy legalábbis egy részét, biztonságos szalmazsákot a vagyonkámnak…

         és ami a legfontosabb, tanulni az angolt és az angolságot még jobban, mint eddig.

 

××××

 

Ahogy minden évben, most is előkerü a mélyenszántó nagyapai mondás: Nagypéntek nélkül nincsen feltámadás.

 

××××

 

A nettelenségi fejleményekhez még csak annyit, ma még nem jött az új modemünkkel a postás, holnap Nagypéntek, Good Friday, abszolút ünnep, a fű is megáll a növésben, még jó, hogy tegnap szép idő volt és lefotóztam. Szombat az egy szombat, a vasárnap az vasárnap, hétfőn pedig Bank Holiday, azaz ismét olyan megállazéletes ünnep. Hogy kedden érkezzen valami, azt ma kábé fel kell adni legkésőbb. Szóval szerda. Egy hét, ez a minimum.

Addig? Háború és béke, de inkább Tolsztojtól, ha már kérhetném, abban legalább van szerelmi szál is…

 

kep0201kep021

××××

 

A hosszú ünnepi időszak miatt hosszú időszak lesz off-peak, azaz csúcsidőn kívüli időszak a tömegközlekedésben. Mit jelent ez? Ideje van a bóklászásnak :)) a reggelire megevett menőke kiélheti magát bennem, az időjárás csak nem lesz ellenséges. Apropó, új kifejezés került a szótáramba ebben a témakörben: azt mondta a madárjós a tévében, hogy holnap, azaz ma olyan idő lesz, amely damp and breezy. Enyhén esős és könnyű szeles.

 

××××

 

Kőnyúl?

 

××××

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading 2009/04/09 at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: