08/03/2009

március 14, 2009 § Hozzászólás

A nap a reggeli korai felkeléssel indult, majd egy röpke konyhai közös reggelizés után beleindultam a nagyvilágba, irány London City. Egészen könnyen ment a 109-es busz elcsípése, ahogy a megállóba értem, mindjárt jött is egy és felmentem a tetőre, az első sorba és onnan bámultam körbe. Az elején aggasztott, hogy imbolyog a busz, aztán már nem volt probléma, jöttek a látnivalók.
Még nem vagyok olyan bátor, hogy elő merjem venni a fényképezőgépet a táskából, ha sok sötét és hangos aa people (na ezt fogom használni a fekete vagy néger helyett, még gondonlatban is és magyarul is, mert ha angolul elszólom magam, azért láncfűrész jár itt) között vagyok. Negyedút és háromnegyedút között tele is volt a busz, egy aa odaült mellém, eléggé közel, aztán jól megnézett magának, és folytatta a tízóraija elfogyasztását.
A busz londoni félbelváros-félkertváros jellegű terepen ment egy egész órán át Croydonból Brixtonig. Volt egy olyan utca, ahol tizenöt (!) percig megszakítatlan sorházak között vitt az út. Mindkét oldalon. Ajtó, tetejükön kis háromszögű orom, kiugró előtér-ablak, alacsony kerítés és egy vagy két emelet tartozik ezekhez a házakhoz, legtöbbje téglaszínű (vörös vagy barna) és a nyílászárók általában fehérre vannak festve, már ha sorházról van szó. Különálló házikók esetén bármilyen szín megtalálható, tényleg, a rózsaszíntől a világoskékig minden.

Brixton már annyira belvárosnak számít, hogy alig van már a házak között hely a zöldnek, sűrűbben vannak kukák, van ott metróállomás (tube station, a subway az itt aluljárót jelent kizárólag, az underground meg zenét), egyébként meg teljesen olyan, mint Croydon.

Brixton a Victoria Line-on van, itt a metróvonalaknak saját nevük és színük van. Ez világoskék és a fő megállója a London Victoria vasútállomás.

A Victorián találkoztunk Hajnival és Zolival, akik már kellő turista tapasztalattal érkeztek, két nap óta járják a várost. A mai terv első és egyetlen pontja a Science Múzeum volt, utána meg ami belefér.

Vissza a metróba, az olyan biztonságosan meleg és zsúfolt hely még vasárnap is, és még úgy is, hogy ilyenkor off-peak van, azaz csúcsidőn kívüli idő, ráadásul weekend off-peak, tehár ilyenkor nyugodtan folyhatnak a felújítási munkák, kevés utast zavarnak. A kevés az persze nem a budapesti lézengést jelenti, mert mindezen körülmények ellenére tele voltak a kocsik emberrel.

A South Kensington megállótól egy szép hosszú téglás alagút vezet a múzeumokhoz. Itt van még a Geological Museum, a Natural History Museum és a Victoria-Albert Museum is.

A Science Museum ingyenesen látogatható, már a belépésnél elkezdődik a kiállítás. A fő csarnokban volt egy hatalmas kör alakú kijelző, amelyben úgy voltak a kijelzők elhelyezve, mintha egy kerék lenne, nna, le se tudom írni rendesen, ha nem fényképeztem volna le, be se tudnám mutatni.

<folyt.kov.>

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading 08/03/2009 at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: