Fél mázsa félbenhagyott könyv – ez így nem maradhat

január 3, 2009 § Hozzászólás

delibes_apatkanyok Miguel Delibes A patkányok című kisregényében megint van egy Nini főszereplő, megint gyerek és megint egy szép történet. A kedvenc részletem itt van, a kép alatt pedig a kiadótól egy részlet. bartis_akeklopara Bartis Attila A kéklő pára című novelláskötetét december elején kölcsönöztem – végre sikerült – és az első három novella után azt gondoltam magamban, hej, ha a Jesszuska elhozná nekem karácsonyra a Nyugalom című regényét is, az bizony jó lenne. Elhozta. A kép alatt pedig a kedvenc novellám olvasható. Angolul vannak félben a következők: pradhan_hindibindiclub1 boyd_armadillo Itthon van még egy Esterházy, nem vastag, esélye van még a héten a befejezésnek. esterhazy_aszivsegedigei Talán a Semmi művészetre készülök. A többi felnyitott könyv a polcról: foer_avilagfociszemmel

A focis könyv igencsak érdekes, elolvasás után sok gondolatot hozott. Az egyik legfigyelemre méltóbb gondolat a könyvből: “Azokat az ipari munkásokat hozták fel példának, akiket a leépítések során elbocsátottak, hogy munkájukat a harmadik világ dolgozóival végeztessék el. Hagyományos munkájuktól megfosztva és patriarkális piedesztáljukról letaszítva, ezek az emberek szorongató szükségét érezték annak, hogy férfiasságukat újra igazolhassák. A futballt övező erőszak ritka alkalmat kínált arra, hogy ténylegesn kezükbe vegyék az irányítást. Ezek a szurkolók azért kaptak rá a rasszizmus és a szélsőséges nacionalizmus ízére, mert ezek az ideológiák saját életük metaforáiként szolgáltak. Nemzetüket és fajtájukat ugyanúgy cserbenhagyta a világ, mint őket magukat.” law_filozofia

Ez utóbbi nagyon tetszik nekem, könyvszarkának, mert nagyon színes és nagyon képes és csillog-villog. Jó tömören vannak benne az információk, talán tankönyvnek is elmenne, ha nem lenne annyira nehéz.

*

Egyébként szép kis következtetéseket lehet levonni a nálam uralkodó rendről, ha most update-ként kell ideírnom, hogy találtam még félbenhagyott könyve(ke)t mindenféle kupacok alján. carpentier_adolgokkezdete Alejo Carpentier összes elbeszélését tartalmazza a kötet, a címadó darabnál van éppen bent a jelző. Kerestem a neten leírást, de a fülszövegen kívül nem volt semmi. A regényei híresebbek. Ez a kis kék kötet meg 10 darab cuccot tartalmaz, és ha elárulom, hogy a fürdőszobában lappangott a polcon… akkor talán címkézhető, hogy nagy odafigyelést nem igénylő kádban hencsergésre pont jó, vannak benne kellemes mondatok, olyan latinamerikás hömpölygések, kellően elvetemült események, vallási világ és poros hétköznapok, első nekifutásra csak annyi, hogy érdemes kölcsönözni könyvtárból, a sajátomba viszont nem kerülne be. Ha lesz belőle kedvenc rész, lesz idézet is.

*

loe_doppler1Erlend Loe Dopplere egy egészen jó dumájú középharmincas csávó, akinek a kalandjait ma (09.01.05.) egy közepes délelőtt olvastam el. Minden mondat rohant az előző után, könnyű volt, bár amiről Doppler dumált, az nem volt könnyű. Mármint neki. Ő ugyanis – elég hamar megbeszélte magával – rájött, hogy utálja a körülötte élő okoskodó és nyüzsgő embereket, ezért egy biciklisbaleset utáni fejsérüsre fogta, hogy bekattant és elmegy az erdőbe élni. Egyébként egy csöppet sem tűnik kattantnak. Erdőfilozófiának lehet nevezni, Thoreau a gyökér, nagyon mai stílusban. Néhol még viccesnek is hat, van egypár bekezdésnek végső csattanója. A végső következtetés tetszett, most nagyon is van hangulatom a világmászkáláshoz, tehát passzol, bár tudom már, hogy nem ez a végső jó megoldás. A biciklizésről hallatlanul pozitívan nyilatkozik, be is jelöltem a részletet, de végül elfelejtettem időben kiírni. Most már a következő olvasó jár jól, elé fog ugrani a tuti.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading Fél mázsa félbenhagyott könyv – ez így nem maradhat at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: