Egyszer elkezdődik

szeptember 29, 2008 § Hozzászólás

Ha egyszer reggel korán elkezd a telefon csörögni, akkor egész nap úgy lesz, hogy mindig azokban a pillanatokban szólal meg, amikor vagy kimenthetetlen helyzetben vagyok, vagy mind a két kezem foglalt és persze a hívó fél olyan, hogy ha nem veszem fel, akkor harmadik világháború. Vagy ügynök.

Ma az egyik legérdekesebb az volt, amikor a nájlongyári vérszámfejtő néni felhívott, elmondta, hogy a házidokim eltüntette az életemből az augusztus 31-ét, úgyhogy most azonnal menjek és szerezzem vissza holnapra. Legkésőbb. Mert különben.

Mentem. Nem szereztem, holnap újra.

*
Könyvtári szerzemény.

“Más történészek azonban azt mondták, hogy a huszadik század valójában korábban kezdődött, s igazi kezdetét az ipari forradalom jelentette, amely megbolygatta a tradicionális világot, s a gőzmozdonyok és a gőzhajók tehetnek mindenről. Megint mások azt mondták, hogy a huszadik százado akkor vette kezdetét, amikor megállapították, hogy az ember a majomtól származik, némelyek azonban azt mondták, hogy ők kevésbé származnak a majomtól, mint mások, mert gyorsabban haladtak előre a fejlődésben. Aztán az emberek összehasonlították a nyelveket és azon kezdtek el gondolkodni, ki rendelkezik a legfejlettebb nyelvvel, és ki jutott legtovább a civilizációs folyamatban. Többnyire azt tartották, hogy a franciák, mert Franciaországban érdekes dolgok történtek, és a franciák értettek a társalgáshoz s kötőmódot és régmúlt idejű feltételes módot használtak, csábítóan mosolyogtak a nőkre, a nők pedig kánkánt táncoltak, miközben a festők impressziókon töprengtek. A németek viszont azt mondták, hogy az igazi civilizációnak egyszerűnek kell lennie és közel kell állnia a néphez, s hogy ők találták ki a romantikát, és sok német költő írt a szerelemről, és köd ülte meg a völgyeket. A németek azt is mondták, hogy ők az európai civilizáció természetes hordozói, mert értenek a háborúhoz és a kereskedéshez, de baráti mulatságokat is tudnak rendezni. S hozzátették, hogy a franciák beképzeltek, az angolok felfuvalkodottak, a szlávoknak pedig nincs is rendes nyelvük, holott a nyelv a nemzet lelke, a szlávoknak azonban nincs szükségük semmiféle nemzetre és államra, mert az ilyesmi csak zavart okozna a fejükben. A szlávok ellenben azt mondták, hogy ez nem igaz, mert a valóságban van nyelvük, és ez a legrégibb az összes közül, amit könnyűszerrel be lehet bizonyítani. Az oroszok pedig azt mondták, hogy egész Európa hanyatlóban van, s a katolikusok és a protestánsok teljesen elrontották, és felajánlották, hogy Konstantinápolyból kiűzik a törököket, aztán pedig a hit megmentése érdekében egész Európát Oroszországhoz csatolják.”

/Patrik Ourednik – Europeana. A huszadik század rövid története/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading Egyszer elkezdődik at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: