Esti hazaérkezés érzés

szeptember 9, 2008 § Hozzászólás

– Hát akkor miért ácsorogsz a híd alatt? – kérdezte Tom. – Otthon meleg van. Elhúzhatod a függönyt, leülhetsz a tűz mellé, főúri kényelem. Gracie énekel ma este a rádióban. Nem kell kiállni a vén hold alá halandzsázni.
– Nem akarok otthon lenni, nem akarok leülni a tűz mellé. Nem tudok mit kezdeni otthon magammal. Nem szeretek ágyban feküdni. Inkább itt állok, így, mint most, tétlenül, teljesen egyedül a sötétben.
Valóban. Magányos éji kószáló és állhatatos sarkon-ácsorgó voltam. Szerettem sétálni az éjfél utáni párás városban, mikor az utcák elnéptelenednek és az ablakokban kialusznak a fények, elevenen és egyedül a csillogó villamossíneken a halott és üres Fő utcán, a hold alatt, gigászi búbánatom terhével a kísérteties Ebenezer-kápolna melletti nyirkos sikátorokon. Soha ennyire nem éreztem, hogy része vagyok a távoli, rám nehezedő világnak, soha nem voltam ennyire tele gőggel és szeretettel, szánalommal és alázattal, nemcsak magamért, hanem az élő földért is, amelyen szenvedünk, az érzéketlen csillagrendszerekért a messzi éterekben, a Marsért és a Vénuszért, Brazellért és Skullyért, a kínaiakért és Szent Tamásért, a gúnyolódó lányokért s az odaadó lányokért, a katonákért, a selyemfiúkért és a rendőrökért, az antikvár könyvek gyanakvó, komor vásárlóiért, a rongyos rossz nőkért, akik a múzeum falánál mutogatják magukat egy csésze teáért, és a divatmagazinok tökéletes, megközelíthetetlen asszonyaiért, akik hét láb magasban vitorláznak lassan felettünk egyformán ragyogó kreációkban, acélon, üvegen és bársonyon át.”

/Dylan Thomas – Az író arcképe kölyökkutya korából – részlet az Akár a kutyakölykek című novellából/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading Esti hazaérkezés érzés at szalonnacukor.

Meta

%d blogger ezt kedveli: